Vzroki in znaki luskavice

pregled psoriaze pri zdravniku

Luskavica- bolezen, ki se kaže s pojavom izpuščaja v obliki rožnatih plakov s srebrnimi luskami, ki jih pogosto spremlja srbenje. Vendar je to le vrh ledene gore. V središču bolezni niso popolnoma razumljeni procesi.

Luskavica je skrivnosten sovražnik

Pri psoriazi se kožne celice začnejo deliti 6 do 10-krat hitreje, kot bi morale. To vodi do kroničnega vnetja kože in luščenja.

Znanstveniki raziskujejo luskavico že več desetletij, vendar ni jasnega odgovora na vprašanje "Zakaj se luskavica pojavi? "sodobna znanost še vedno ne. Ta bolezen ni nalezljiva, vendar se lahko podeduje. Poslabšanja lahko izzovejo različni zunanji in notranji dejavniki: stres, poškodbe kože, uporaba nekaterih zdravil (običajno antibiotikov), zloraba alkohola, nalezljive bolezni (ki jih povzročajo streptokoki, virusi) itd.

Manifestacije luskavice so raznolike: površina lezije je lahko suha ali joka, lahko so prizadeti različni deli telesa. Nekateri bolniki imajo kolena in komolce, drugi dlani in podplate, tretji imajo velike gube kože ali sluznice ali nohtne plošče. Včasih luskavica prizadene zelo veliko področje telesa, včasih je lokalizirana le na omejenih območjih in se nikoli ne razširi.

Brez pretiravanja lahko rečemo, da je luskavica ena najbolj skrivnostnih bolezni. Znanstveniki so že ugotovili, kaj točno se dogaja v telesu bolnika z luskavico in kako lajšati njegovo stanje, vendar ostaja nejasno, kaj povzroča te patološke spremembe in kako jih je mogoče preprečiti.

Winston Churchill se je vse življenje boril z luskavico in obljubil, da bo zdravniku, ki bo rešil uganko te bolezni in našel učinkovito zdravljenje, postavil zlati spomenik. Žal nagrada nikoli ni našla svojega lastnika.

Zakaj se pojavi luskavica?

Znanost ne pozna natančnih razlogov, vendar se je v letih preučevanja problema oblikovalo več hipotez:

 • avtoimunska teorija. Gre za povečano koncentracijo T-limfocitov, kar vodi v nenehno vnetje prizadetega predela kože. Zdi se, da telo začne dojemati lastno kožo kot agresorja.
 • Dedna teorija, ki razlaga luskavico kot okvaro DNK.
 • Endokrina teorija, po kateri se luskavica pojavi zaradi motenj v delovanju endokrinega sistema, zlasti hipofize in ščitnice.
 • teorija izmenjave. Znanstveniki so ugotovili, da imajo bolniki s psoriazo težave s presnovo lipidov in dušika ter povečano vsebnost toksinov v telesu.

Vse te teorije imajo pravico do obstoja, vendar doslej nobena od njih ni bila v celoti dokazana. Zato je sodobno zdravljenje luskavice namenjeno zmanjšanju resnosti simptomov, zmanjšanju ponovitve bolezni in splošnemu izboljšanju telesa.

Simptomi, podobni tistim pri luskavici, so bili podrobno opisani v starih rimskih medicinskih razpravah. Vendar pa so v tistih dneh luskavico pogosto zamenjevali z drugimi kožnimi boleznimi popolnoma drugačnega izvora. Prvič je bila luskavica kot samostojno bolezen priznana šele leta 1799, kot neinfekcijska patologija pa šele konec 19.

Kdo je prizadet?

Luskavica ne razlikuje med spoloma - tako ženske kot moški so enako pogosto bolni. Običajno se luskavica pojavi v mladosti - vrhunec se pojavi pri 15-25 letih. Vendar, če v mladosti niste imeli luskavice, to ne pomeni, da je nevarnost minila - včasih se prva manifestacija luskavice pojavi pri starosti približno 50-60 let. Dobra novica je, da ljudje, pri katerih se luskavica razvije pozneje v življenju, doživljajo manj hudo luskavico. Po podatkih WHO, če eden od staršev trpi za luskavico, je tveganje za razvoj bolezni pri otroku približno 14%, če oba - 41%. Za luskavico pa trpijo tudi otroci staršev, ki se še nikoli niso srečali s to nadlogo. Po statističnih podatkih luskavica najpogosteje prizadene ljudi s tanko, svetlo in suho kožo.

Prvi simptomi bolezni

Luskavica se začne neopazno: na prvi stopnji razvoja bolezen prizadene majhne predele kože, običajno na gubah okončin, lasišču in ob lasišču. Včasih se prve manifestacije luskavice pojavijo na mestu stalnega mehanskega draženja kože, z drugimi besedami, kjer oblačila pritiskajo in drgnejo. Najprej človek začuti srbenje in občutek zategovanja kože, nato se pojavijo majhni dvignjeni otočki pordele, luskaste kože. Na teh mestih se pojavijo sive odmrle kožne luske, podobne voščenim drobcem, ki se zlahka ločijo. Včasih se takšne plošče zmočijo, na njihovi površini nastanejo lamelne luske-skorje rumenkaste barve. Ko slednje odstranimo, je izpostavljena jokajoča, krvaveča površina. Postopoma plaki rastejo in se zlijejo med seboj ter prizadenejo vedno več večjih površin kože.

Znaki psoriaze različnih vrst

Obstaja več vrst luskavice:

 • seboroična psoriaza. Najpogosteje se pojavi na lasišču. Kaže se s srbenjem in luščenjem, razširi se na predel za ušesi in kožo ob lasišču.
 • eksudativna psoriaza. Pri tej vrsti luskavice se prizadeta področja kože ne le luščijo, ampak se tudi zmočijo, na površini papul (vozličkov iz izpuščaja) pa se pojavijo rumenkaste skorje.
 • Intertriginozna psoriaza. Bolj značilno za otroke. Pri tej vrsti luskavice so plaki svetlo rdeči z malo ali brez luskanja. Včasih so obloge mokre. Starši pogosto zamenjujejo to vrsto luskavice s pleničnim izpuščajem.
 • plantarna psoriaza. Pojavlja se na podplatih in dlaneh. Kaže se z odebelitvijo kože, suhostjo, razpokami.
 • Kronična luskavica se kaže z velikimi plaki, ki ne izginejo zelo dolgo, včasih se na njih pojavijo neoplazme - bradavice in papilomi.
 • Rupioidna psoriaza je oblika kronične luskavice. Na plakih se pojavijo skorje, ki postopoma postanejo višje in dobijo obliko stožca.
 • Za gutatno luskavico je značilen obilen izpuščaj, sestavljen iz številnih majhnih papul.
 • Luskavica nohtnih plošč (psoriatična onihija) povzroči deformacijo nohtov, pojav rumeno-rjavih madežev pod njimi. Pogosta vrsta luskavice, ki se pojavi pri 25% bolnikov s to boleznijo.
 • Luskavica sluznice prizadene ustno votlino in povzroči nastanek papul na sluznicah.

Pogostost psoriatičnih manifestacij

Potek luskavice je cikličen. V progresivni fazi se pojavijo srbeči plaki ali majhen izpuščaj, ki se postopoma zlijejo v eno mesto. Po 1-4 tednih se širjenje plakov ustavi, pokriti so s srebrnimi luskami. To je tako imenovana stacionarna stopnja. Sledi regresivna faza, ko plaki postopoma izginejo. Vendar se ne zavajajte - to sploh ne pomeni, da je prišlo do okrevanja. Če luskavice ne zdravimo, se bo vse ponovilo od začetka in čez nekaj časa se bodo stopnje začele nenehno spreminjati, poslabšanja pa bodo postala skoraj mesečna.

Luskavico je mogoče in je treba zdraviti. Če ukrepov ne sprejmete pravočasno, bo luskavica hitro prešla v kronično fazo in se je bo zelo težko znebiti. Za zdravljenje luskavice se danes uporabljajo medicinske metode, fizioterapija, pa tudi lokalna zdravila za zunanjo uporabo - mazila in kreme za luskavico, katerih učinkovitost je precej visoka.

Vendar je treba opozoriti, da se morate pred uporabo katerega koli zdravila za luskavico posvetovati s svojim zdravnikom. Vsaj zato, ker nespecialist ne more sam postaviti diagnoze.