Faze razvoja luskavice

Luskavica je ena najbolj znanih in razširjenih kožnih bolezni. Človeštvo ga pozna že stoletja. Prej, ko je bil razvoj medicine na zelo nizki ravni, ni nihče mogel ugotoviti, za kakšno bolezen je šlo in od kod prihaja. Mnogi so ga zamenjali z gobavostjo, saj so zunanji simptomi na določenih stopnjah sovpadali. Najnovejši podatki kažejo, da približno 3% svetovnega prebivalstva trpi zaradi luskavice. Bolezen prizadene predvsem mlade, mlajše od 25 let, veliko pa je tudi primerov, ko so zboleli starejši od 50. Kljub pomembnemu napredku v razvoju medicine še vedno ni enotnih informacij o vzrokih bolezni.

simptomi in manifestacije luskavice

V tem članku bomo z vami preučili znane vzroke in opise simptomov bolezni. Podrobno bomo tudi analizirali, kako se pojavlja ta kronična bolezen in katere stopnje luskavice lahko ločimo.

Vzroki za luskavico

Zdravstveni delavci in znanstveniki še naprej iščejo vzroke za kronično luskavico. Vendar jim nikoli ne uspe popolnoma natančno ugotoviti, zakaj se ta bolezen razvije.

Edino, kar je zagotovo znano, je, kako se pojavijo psoriatični izbruhi. To je posledica dejstva, da imunski sistem telesa deluje nenormalno, kar ima za posledico avtoimunsko reakcijo. Celice telesa začnejo agresivno vplivati na lastna tkiva, pojavijo se vnetni procesi, ki se na koži odražajo v obliki tesnil, izpuščajev in luščenja.

Danes so znani naslednji razlogi za razvoj luskavice:

 1. Genetska nagnjenost. Če so vaši starši ali sorodniki imeli luskavico, je verjetneje, da boste zboleli.
 2. Stresne situacije in nevropsihična napetost. Zelo priljubljen razlog tudi za druge bolezni. Glede na to, koliko stresnih situacij je v življenju sodobnega človeka, ni presenetljivo, da vedno večje število ljudi trpi zaradi luskavice.
 3. Bolezni endokrinega sistema. Povzročajo kršitev hormonskega ozadja telesa, zaradi česar se lahko pojavijo različne bolezni.
 4. Motena presnova, vitamini, minerali in elementi v sledovih. Posebno pozornost je treba nameniti pomanjkanju silicija. Njegovo pomanjkanje vodi do dejstva, da je struktura kože motena, posode postanejo šibkejše in vezivna tkiva so izpostavljena različnim boleznim. Glavni vzrok pomanjkanja silicija je lahko neuravnotežena prehrana ali črevesni paraziti, ki iz telesa izsesavajo ves silicij.
 5. Črevesni paraziti. Mikroorganizmi, kot so svinjska in goveja trakulja, okrogli črvi, bičvirji in lamblije, zaradi svojega aktivnega življenja v telo oddajajo številne strupene snovi. Povzročajo vnetja in alergijske reakcije ter oslabijo imunski sistem. Posledično se poveča tveganje za nastanek luskavice.
 6. alergijska reakcija kot izzivalni dejavnik pri razvoju luskavice
 7. Virusne okužbe. Nekateri virusi znatno oslabijo obrambne sposobnosti telesa, kar na koncu privede do različnih bolezni, vključno z luskavico.

Kako se luskavica razvije in simptomi bolezni

Kljub temu, da luskavica izgleda zelo neestetsko in bolniku povzroča veliko neprijetnosti, se ne prenaša s stikom. To pomeni, da luskavice ne boste dobili, če se objemate ali rokujete s prijateljem, ki trpi za to boleznijo. Še naprej lahko uporabljate iste gospodinjske predmete in izdelke za osebno nego, na primer brisačo.

Če se spomnite šolskega tečaja biologije, večina od nas ve, da je koža zelo zapleten organ človeškega telesa. Morebitne motnje v delu telesa bodo privedle do tega, da bo tudi to delovalo z motnjami. Z določeno pogostostjo vse kožne celice postopoma odmrejo, namesto starih pa se pojavijo nove. Stare celice se diskretno odstranijo s površine telesa. Povprečni nadomestni cikel za vse kožne celice traja približno mesec dni.

Ne glede na vzrok za luskavico v vsakem posameznem primeru, kakršne koli motnje v delovanju telesa vodijo v oslabitev njegove zaščitne funkcije. Posledično se življenjski cikel kožnih celic znatno zmanjša, in sicer do nekaj dni. Odmrle celice nimajo časa, da bi jih popolnoma odstranili, na površini telesa pa se pojavijo specifični tjulnji - tako imenovani psoriatični plaki. So precej boleče, koža okoli njih je rahlo vneta, opazimo pa tudi luščenje.

Zgodnja luskavica se pojavlja predvsem na zapestjih, komolcih, kolenih in poplitealnih prostorih. Postopoma se izpuščaji pojavljajo na drugih delih telesa in v večini primerov pokrivajo večino njegove površine.

zgodnji znaki in simptomi luskavice

Poleg luščenja psoriatičnih oblog so opaženi še naslednji simptomi bolezni:

 1. Krvaveče rane, ki se pojavijo na mestu največje poškodbe kože. Lahko se pojavi kot posledica razpok in praskanja kože.
 2. Kršitev nohtov. Postanejo krhki, se luščijo, razbarvajo in na njihovi površini se pojavijo različne jamice.
 3. Srbenje, ki zelo pogosto postane nevzdržno, zlasti ponoči.
 4. Vnetje poškodovane bolečine v koži in sklepih. Mimogrede, če kronična luskavica prizadene sklepe, se njena oblika šteje za hudo, ne glede na to, koliko odstotkov telesa je prizadetih.

Faze luskavice

Potek bolezni je razdeljen na tri glavne faze - progresivno, stacionarno in regresivno. Za prvo stopnjo je značilno dejstvo, da se bolezen začne poslabšati, druga pa je obdobje trajnega stanja telesa, v katerem simptomi ne postanejo bolj ali manj. Tretja stopnja je stopnja oslabitve bolezni, ko preide v stanje mirovanja. Pri nekaterih bolnikih lahko zunanji simptomi popolnoma izginejo. Poleg tega nekateri strokovnjaki prepoznajo tako imenovano začetno fazo, ko se simptomi bolezni šele začnejo pojavljati in je določeno število bolnikov po njej lahko popolnoma okrevalo. V mnogih primerih je meja med stopnjami precej zabrisana. Oglejmo si zdaj faze luskavice ločeno.

Začetna stopnja

V zgodnji fazi razvoja bolezen šele začenja vplivati na kožo. Začne se pojavljati izpuščaj, ki je približno velik kot glava zatiča, vendar se sčasoma lahko poveča. Prvi simptomi so izpuščaji na komolcih in v podkolenskih vdolbinah. Omeniti velja, da plošče morda dolgo ne rastejo. So rožnate barve, sčasoma pa so prekrite s sivo-belo prevleko. To kaže, da kožne celice prehitro odmrejo, njihov življenjski cikel se opazno zmanjša, zaradi česar novi epitelij nima časa za rast. Na tej stopnji morate začeti sprožiti alarm in takoj stopiti v stik z dermatologom, ki vam bo pomagal izbrati potek zdravljenja.

Stopnja napredovanja

Progresivna stopnja je obdobje poslabšanja bolezni. Za progresivno fazo so značilni naslednji simptomi:

 1. Nove luskavice se lahko pojavijo na mestih mehanskih poškodb kože - opeklin, prask, injekcij, ureznin, odrgnin itd. Poleg tega se lahko pojavijo tudi zaradi dejstva, da ponekod kožo drgnejo z oblačili in tudi če za kopanje aktivno uporabljate krpo. Ta proces se imenuje Koebnerjev pojav in lahko traja od 3 do 21 dni.
 2. simptomi progresivne faze luskavice
 3. Število plakov se poveča, povečajo se in se med seboj stopijo. Te papule je dokaj enostavno olupiti s površine kože in kri bo štrlela. Na njihovi površini je videti suhe luske, ki pa se na robovih ne odlepijo. Omeniti velja, da je med zdravo in obolelo kožo zaznati zelo jasno mejo.
 4. Hudo, dolgotrajno srbenje. Običajno se okrepi ponoči, pa tudi v vroči sezoni. Je zelo neprijeten, vsiljiv in tudi zelo boleč. Zaradi njega je moten običajni življenjski ritem in bolnik je prikrajšan za mir. Poleg tega, če opraskate kožo, se bodo pojavile nove luskavice.
 5. Postopno povečanje prizadetega območja. Luskavica začne poškodovati površino hrbta, prsnega koša, okončin, glave in drugih delov telesa.
 6. Poškodba nohtov. Postanejo krhki, krhki, izgubijo naravno barvo in se tudi luščijo iz nohtne postelje.
 7. kako se luskavica kaže na nohtih
 8. Poškodbe sklepov. Ta vrsta bolezni se imenuje psoriatični artritis. Bolečine v sklepih se postopoma povečujejo, ko se deformirajo. Zaradi pomanjkanja zdravljenja se stanje samo poslabša.

Nepremični oder

Na tej stopnji opazimo stabilnost: nove lezije se ne pojavijo, psoriatični plaki so popolnoma prekriti z luskasto plastjo in nekateri neprijetni občutki izginejo.

Opaziti je mogoče tudi naslednje simptome:

 1. Povečano luščenje. S progresivno stopnjo bolezni luske niso popolnoma pokrivale poškodovanih lezij; po robovih je bilo videti rdečkasto obrobo, ki ločuje psoriatično ploščo od zdrave kože. Zdaj so vsa poškodovana območja popolnoma prekrita z luskami.
 2. Pomanjkanje rasti velikosti oblog. Ostajajo na isti ravni.
 3. Odsotnost Koebnerjevega pojava, torej ko je koža poškodovana, se ne pojavijo nove luskavice.
 4. Približno polovica bolnikov ima lahko tako imenovani psevdoatrofični Voronov venec. Je svetlo obarvan rob okoli plošče, širok največ 2 mm.

Regresivna stopnja

Najbolj prijetna in težko pričakovana faza po dolgotrajnem zdravljenju. Lahko rečemo zadnja stopnja. Poslabšanje bolezni in več stopenj zdravljenja že zaostajajo, zdravstveno stanje pa se bistveno izboljšuje. Zdaj bo glavna naloga preprečiti nadaljnje poslabšanje luskavice. Pri nekaterih bolnikih plak izgine skoraj na nič. Regresivna stopnja luskavice ima številne druge značilnosti. Kateri?

 1. Psevdoatrofični venček. Tehtnica praktično izgine, okoli krajev, kjer so se nahajale psoriatične plošče, pa se pojavijo lahke svetlobne gube. Ker je ta simptom značilen tudi za prejšnjo stopnjo, regresivne faze ne bi smeli določiti zgolj z njo.
 2. Skoraj popolno izginotje luščenja.
 3. Namesto psoriatičnih oblog se pojavijo svetlobne starostne pege.
pigmentacija kože v regresivni fazi luskavice

Zdravljenje bolezni

Luskavice se s sodobno medicino nemogoče popolnoma znebiti. Edino, kar je bilo nedavno doseženo, je dolgoročna remisija. V nekaterih uspešnih primerih lahko traja skoraj celo življenje. Če pa ste še daleč od takega izboljšanja, bodite pripravljeni na to, da se obdobja poslabšanja lahko pojavijo skoraj vsak mesec ali celo pogosteje. Kaj pa, če se vaša luskavica šele začne razvijati? Katere ukrepe je treba sprejeti, če sumite na prvo stopnjo bolezni?

Najpomembnejše pravilo je, da se nikoli ne samozdravite. Na farmacevtskem trgu je precej veliko zdravil, namenjenih za boj proti tej dermatološki bolezni. Brez potrebnega znanja je zelo enostavno s svojim samozdravljenjem povzročiti nasprotni učinek, ko se vaše stanje namesto pričakovanega izboljšanja bistveno poslabša.

Največja napaka pri luskavici je, da začnete jemati hormonska zdravila sami. Običajno so v obliki mazila. Brez posvetovanja s strokovnjakom in ob nepravilnem zdravljenju se lahko pojavijo zelo resni neželeni učinki: hormonsko neravnovesje, zasvojenost, atrofija kože in če se zdravilo nenadoma odpove, se lahko pojavi tako imenovani odtegnitveni sindrom. Tudi če je mogoče doseči nekatere pozitivne spremembe, se bo bolezen lahko kmalu vrnila, vendar bo veliko težje nadaljevati. Zato morate najprej obiskati dermatologa.

zdravljenje kožne luskavice

Potem ko se obrnete na strokovnjaka, vam bo predpisal vrsto preiskav, nato pa bo glede na indikacije in resnost poteka bolezni predpisal individualno zdravljenje. Na to lahko vpliva veliko dejavnikov: starost, območje, na katerem živite, delovni pogoji, spol, pa tudi posamezne značilnosti organizma. Poleg tega morate upoštevati morebitne alergijske reakcije na zdravila in prisotnost slabih navad. V fazi nazadovanja je glavno, da ne škodujemo.

Vse metode zdravljenja lahko razdelimo v tri glavne skupine:

 1. Lokalno zdravljenje - uporablja se v vseh primerih bolezni, ne glede na resnost in stopnjo luskavice. Uporabljajo se različne kreme in mazila, vlažilna, hormonska mazila na osnovi glukokortikoidov, zeliščni pripravki.
 2. Terapevtski postopki so predpisani za kakršno koli obliko luskavice. Sem spadajo ultravijolično obsevanje, laserska terapija, fotokemoterapija, pa tudi različne metode strojnega čiščenja krvi.
 3. laserska terapija kot metoda zdravljenja luskavice
 4. Sistemsko zdravljenje - uporabljajo se resnejša zdravila, ki spadajo v skupine monoklonskih protiteles, citostatiki, hepatoprotektorji, enterosorbenti in antihistaminiki.

Poleg tega se aktivno priporoča zdraviliško zdravljenje. Enako pomembna točka je preprečevanje luskavice.

Preprečevanje luskavice

Če so vam diagnosticirali luskavico, najprej ne samozdravite. To je zelo nevarno in ima lahko zelo resne posledice.

Druga točka, ki jo morate upoštevati, je redno spremljanje stanja kože. Poskusite ne opraskati srbeče kože. Še posebej v obdobju regresije.

Vsekakor se zaščitite pred prehladi. Vsak prehlad je oslabitev imunskega sistema, kar negativno vpliva na potek luskavice.

prehranska korekcija kot metoda preprečevanja luskavice

Vaša prehrana mora biti uravnotežena. Iz prehrane je treba izključiti sladkarije, začinjeno hrano, pa tudi hrano, ki vsebuje veliko količino konzervansov in drugih škodljivih snovi. V nobenem primeru ne smete piti alkohola.

Vodite zdrav življenjski slog in redno telovadite. Poskusite čim manj ostati na soncu, saj sončne opekline samo poslabšajo že tako težko bolezen.

Ne pozabite, da je najlažje pozdraviti prvo stopnjo bolezni. Nadalje bo težje.

Zaključek

Upamo, da vam bo material pomagal pravočasno prepoznati simptome luskavice. Poleg tega boste vedeli, na kaj morate biti pozorni in si olajšati trpljenje.