Luskavica: kako izgleda v začetni fazi, fotografije simptomov, značilnosti zdravljenja

Luskavica je huda sistemska dermatološka bolezen. Za bolezen je značilen kronični potek, je težka, z obdobji poslabšanja, ki mu sledi remisija. Luskavica ima lahko različne oblike, zahteva celostni pristop k zdravljenju in je nevarna s številnimi zapleti.

Kaj je luskavica?

kaj je luskavica, bistvo bolezni

Luskavica je dermatološka bolezen, ki se lahko pojavi pri odraslih in otrocih.

Luskavica je neinfekcijska vnetna bolezen povrhnjice. Za patologijo so značilne spremembe na koži, ki se kažejo v obliki luščenja in vozličastih tvorb.

Posebnost luskavice je kronični valovit potek. Bolezni ni mogoče popolnoma pozdraviti; terapija je namenjena zmanjšanju simptomov in vidnih manifestacij bolezni. Obdobjem poslabšanj sledijo obdobja remisije, ki lahko trajajo od nekaj mesecev do nekaj let. Trajanje remisije je merilo za oceno učinkovitosti izbranega režima zdravljenja.

Luskavica se prvič pojavi v mladosti. Bolezen lahko napreduje in povzroča zaplete v sklepih. Po statističnih podatkih luskavica skrajša pričakovano življenjsko dobo v povprečju za 7 let.

Kljub temu, da je patologije nemogoče ozdraviti, ne smete dovoliti, da bi bolezen stekla po svoje. Če se pojavijo zaskrbljujoči simptomi, se posvetujte z dermatologom. Pravilno izbran režim zdravljenja vam bo omogočil polno življenje, ne da bi se ozirali na vnetje povrhnjice.

Vzroki za luskavico

Natančni razlogi za začetek patološkega procesa niso bili ugotovljeni. Obstaja več teorij o izvoru te patologije.

 1. Avtoimunska narava razvoja bolezni.Ta teorija je zelo razširjena. Mnogi zdravniki so nagnjeni k prepričanju, da je vnetje povrhnjice posledica imunopatološke okvare v telesu, zaradi česar človeški imunski sistem začne naključno napadati celice povrhnjice v različnih delih telesa. Kot odgovor na ta napad se pojavi vnetje kože. To teorijo podpira tudi eden najpogostejših zapletov luskavice, psoriatični artritis. V tem primeru se patološki proces širi s kože na vezivno tkivo sklepov.
 2. Genetska teorija.Ta teorija pojasnjuje, zakaj imajo lahko ljudje z luskavico otroke z enako diagnozo. V tem primeru genetske značilnosti samo kažejo na možnost razvoja bolezni, vendar ne vnaprej določajo luskavice. Če so na primer starši nagnjeni k različnim dermatitisom, jim je diagnosticirana luskavica ali hude oblike ekcema, obstaja tveganje, da se pri otrocih razvije tudi kronično vnetje povrhnjice. Kljub temu se pri bolnikih z luskavico pogosto rodijo popolnoma zdravi otroci, ki se v življenju morda nikoli ne bodo soočili z nobenimi dermatološkimi boleznimi, da o luskavici ne govorimo.
 3. Nevrogena teorija.Druga dokaj pogosta razlaga vzrokov za razvoj bolezni je nevropsihični stres. Med raziskavami, opravljenimi sredi prejšnjega stoletja, je bilo ugotovljeno, da imajo bolniki z luskavico povečano vsebnost nevrotransmiterja acetilholina v živčnih končičih notranjih organov in povrhnjice. Kot odziv na nevropsihični stres lahko ta nevrotransmiter teoretično povzroči razvoj vnetja v povrhnjici. Poleg tega so pri bolnikih z luskavico razkrili tudi disfunkcije možganskega debla in vegetativno-žilne motnje. Vse to kaže na nevrozi podobno naravo bolezni.
 4. Teorija izmenjave.Verjetno je, da je luskavica lahko posledica splošne presnovne motnje. Pomanjkanje ali oslabljena absorpcija nekaterih vitaminov in mineralov lahko privede do spremembe strukture povrhnjice in postane dovzetna za negativne vplive, zaradi katerih se razvije vnetje.

Izzivalni dejavniki

poškodbe kože kot provokativni dejavnik za razvoj luskavice

Ko ste se ukvarjali z domnevnimi vzroki za razvoj bolezni, bodite pozorni na dejavnike, ki lahko vodijo do nastanka vnetja. Tu govorimo o nekakšnih sprožilcih ali sprožilcih, pod vplivom katerih je bodisi primarna manifestacija luskavice bodisi poslabšanje po remisiji. Ti sprožilci vključujejo:

 • nalezljive bolezni;
 • okužba s paraziti;
 • hormonske spremembe;
 • stres;
 • alergijske reakcije;
 • imunska pomanjkljivost;
 • poškodbe kože;
 • agresivni zunanji vplivi na povrhnjico.

Nalezljive bolezni vodijo do motenega delovanja imunskega sistema. Pogosto je po hudih okužbah pri mladostnikih in mladih opažen primarni pojav luskavice. Od tega trenutka se osebi diagnosticira, kar ostane z njim vse življenje. Okužbe niso neposredni vzrok bolezni, ampak povzročajo njene manifestacije. Parazitske invazije v jetrih lahko sprožijo vnetje.

Mlade ženske ali mladostniki so bolj verjetno, da bodo zaradi hormonskih motenj opazili primarno manifestacijo luskavice. Puberteta je povezana z izrazitimi spremembami v telesnem delu in hitro rastjo, kar vodi do motenj imunskega sistema in teoretično lahko deluje kot sprožilec za nastanek vnetja kože.

Ko je acetilholin visok, je stres eden najbolj očitnih sprožilcev.

Hud stres je vzrok za primarno manifestacijo luskavice v 65% primerov. Isti pogoj lahko privede do prekinitve remisije in začetka poslabšanja.

Simptomi luskavice se lahko pojavijo tudi na območjih s hudo poškodbo kože. Toplotna izpostavljenost, opekline, globoke rane - vse to je potencialno nevarno za osebo s težnjo k tej bolezni. Poškodba povrhnjice lahko privede do poslabšanja in je še posebej nevarna v zgodnjih fazah bolezni, saj na mestih poškodb nastajajo podobne plaku neoplazme. Pri nekaterih bolnikih so poslabšanja posledica izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom.

Ali je luskavica nalezljiva?

Fotografija zelo jasno opisuje posebnost simptomov bolezni luskavice. Če je vnetje lokalizirano na odprtih predelih telesa, ki so vidni drugim (podlakti, dlani in dlani, obraz in vrat), lahko bolniki doživijo nerazumevanje in gnus. Kljub specifičnim simptomom luskavica ni nalezljiva bolezen, kar pomeni, da sploh ni nalezljiva.

Stik s kožo bolnika z luskavico je za neznanca popolnoma varen. Bolezen se ne prenaša s kapljicami v zraku, hematogeno ali spolno, saj je posledica notranjih motenj v telesu, ne pa tudi učinka patogenih mikrobov.

Veliko ljudi se ustraši videza kože, prizadete z luskavico. To lahko negativno vpliva na pacientov občutek samega sebe, kar pogosto vodi do psiholoških težav, kot so kompleksi in samozadovoljstvo. Oseba, ki ji je diagnosticirana prvič, se bo morala soočiti s težavami v družbi. V nekaterih primerih zdravniki priporočajo psihoterapijo, da bi sprejeli njihovo bolezen in socialno prilagoditev.

Mehanizem razvoja luskavice

Mehanizem razvoja bolezni luskavice je sestavljen iz prekomerne proliferacije glavnih celic povrhnjice, keratinocitov. Ta proces vključuje razvoj vnetja, ki se kaže v infiltraciji kože z limfociti in makrofagi. Vizualno se to izraža v spremembi strukture povrhnjice. Postane gosta, pojavi se keratinizacija. Koža z luskavico se zelo lušči.

Vnetni proces povzroči spremembo mikrocirkulacije krvi na prizadetem območju. Zaradi odebelitve povrhnjice je močna krhkost kapilar, zaradi česar prizadeta območja dobijo vijolično vijolično barvo.

Kožica na površini plošče daje sivkast odtenek. Tudi za luskavico je značilna huda suhost povrhnjice.

Proces nastajanja novih žarišč bolezni imenujemo progresivna luskavica. Ta stopnja traja določeno časovno obdobje, nato pa jo nadomesti stacionarna stopnja. Zanj je značilno, da ni nobenih sprememb v naravi izpuščaja ali številu kožnih lezij.

Stacionarno stopnjo sčasoma nadomesti regresivna. Hkrati se obloge zmanjšajo, postopoma zacelijo in postanejo skoraj nevidne. Čiščenje kože pred vnetji je začetek remisije. Kako dolgo bo trajalo, je nemogoče napovedati vnaprej, vendar prej ali slej remisijo spet nadomesti progresivna stopnja bolezni.

Značilni znaki luskavice:

 • kronični valovit potek;
 • specifičnost žarišč vnetja kože;
 • napredovanje z vsakim poslabšanjem;
 • spremembe povrhnjice in kapilar na prizadetem območju.

Posebnost metod zdravljenja luskavice je odvisna od oblike bolezni. Skupno ločimo več kliničnih oblik z značilnimi simptomi in značilnostmi poteka.

Razvrstitev luskavice - klinične oblike in značilnosti simptomov

manifestacije pustulozne luskavice na dlaneh

Simptomi luskavice so odvisni od oblike bolezni. Za to patologijo so značilne najrazličnejše oblike in znaki, kar otežuje samodiagnozo.

Glede na vrsto vnetja obstajajo tri glavne oblike bolezni:

 • podoben oblogam ali vulgaren;
 • pustulat;
 • v obliki kapljice.

Plaka ali vulgarna oblika bolezni je najpogostejša vrsta luskavice, ki jo diagnosticirajo v 80% primerov. Ta patologija lahko prizadene kateri koli del telesa. Za bolezen je značilno tvorjenje gostega vozličastega izpuščaja. Koža na mestu izpuščaja se vname in pordi. Sčasoma se vozliči združijo v dovolj velika žarišča, ki se dvigajo nad kožo.

Luskavica v plakih na splošno ne srbi. Možno je nelagodje zaradi suhe kože. Srbenje se običajno opazi pri dodatni izpostavljenosti alergenom.

Za pustulozno luskavico kože je značilno, da nastanejo majhni mehurčki, napolnjeni z lahkim eksudatom. Bolezen se začne z nastankom gostih vozličkov pod kožo, ki se povečujejo v obliki mehurjastega izpuščaja. V tem primeru se mehurčki nahajajo globoko v povrhnjici, ob pritisku jih poškodujejo in jih je mogoče zlahka poškodovati. Koža okoli pustul nabrekne, pordi in luščenje se sčasoma začne z enostavno snemljivimi luskami. Najpogosteje bolezen prizadene kožo stopal, rok, hrbta, lahko pa se razširi tudi na telo.

Guttatna luskavica je svoje ime dobila po značilnem videzu izpuščaja. Oblika je kot kapljica, z izrazito obrobo. Koža okoli elementov izpuščaja je otekla, pordela, srbeča in boleča. V središču izpuščaja se povrhnjica ne spremeni. Kapljična oblika bolezni poteka v splošni obliki, to je, da se patologija razširi na celo telo.

Luskavica lahko prizadene kateri koli del telesa. Poleg tega ločimo naslednje oblike bolezni glede na lokalizacijo izpuščaja:

 • luskavica površinske fleksije;
 • psoriatična onihodistrofija;
 • artropatska luskavica;
 • psoriatična eritrodermija.

Luskavica fleksorja prizadene samo gube kože. Hkrati izpuščaj ni videti kot plak, ampak je majhna rdeča lisa z gladko in sijočo površino. Področja širjenja bolezni - dimeljske gube, pazduhe, območje pod mlečnimi žlezami pri ženskah. Patologija poteka v precej blagi obliki, vendar je nevarna zaradi dodajanja sekundarne okužbe zaradi poškodb madežev. Najpogosteje to obliko bolezni poslabšajo mikoze.

Onihodistrofija v ozadju luskavice je lezija nohtov. Patologija redko deluje kot samostojna bolezen, najpogosteje je zaplet luskavice v plakih na nogah in rokah. Bolezen se kaže s spremembo barve in strukture nohtov. Bledijo, postanejo krhki. V naprednih oblikah to vodi do popolnega nepopravljivega uničenja nohtov.

Arthropatska luskavica je tudi redko samostojna bolezen. To je sistemska patologija, ki prizadene vezivno tkivo. Za to obliko bolezni je značilno vnetje povrhnjice in sklepov. Psoriatični artritis prizadene majhne sklepe prstov na rokah in nogah in vodi do njihove deformacije. V hujših primerih je nevarno razviti invalidnost zaradi izgube motorične funkcije v obolelih sklepih.

Kako so videti simptomi psoriatičnega artritisa, je razvidno iz fotografije - to so otekanje in zadebelitev prstov, deformacija sklepov in omejena gibljivost

Kako se luskavica začne: simptomi začetne faze

znaki in simptomi luskavice v zgodnji fazi

Pri hudi patologiji se lahko prizadeta območja združijo in tvorijo obsežne simptome.

Kako točno luskavica izgleda v začetni fazi, je odvisno od oblike bolezni. Psoriaza vulgaris se začne z gostimi vozlički pod kožo. Dvignejo se nad povrhnjico, so dobro otipane, vendar ne povzročajo nelagodja. Koža okoli vozličkov se hitro začne luščiti. Čez nekaj časa se vozliči združijo v velika žarišča izpuščaja, nastane obloga.

Pustulozna luskavica se začne z izboklinami globoko pod kožo, ki so zunaj nevidne, a popolnoma otipljive. Koža okoli elementov izpuščaja nabrekne, boli zaradi pritiska in mehanskih poškodb.

Guttate luskavica je nastanek majhnih izpuščajev na velikih površinah kože. Najpogostejša področja lokalizacije so stegna, prsni koš, hrbet. Izpuščaj je videti kot kapljica z izrazito obrobo.

Da bi razumeli, kako izgleda luskavica v začetni fazi, morate vedeti posebnosti kožnih sprememb med vnetjem - vozlički se pojavijo prej, kasneje se združijo in šele nato nastanejo veliki plaki.

V začetnih fazah bolezni je luščenje zmerno izraženo, ne glede na obliko bolezni. Ko se koža razvija, se spreminja, postane gosta, pojavljajo se velika žarišča luščenja

Simptomi in značilnosti različnih oblik bolezni

Kako je luskavica videti na telesu, je odvisno od oblike bolezni. Vsaka vrsta patologije ima svoje značilnosti.

Značilnosti psoriaze vulgaris:

 • lokalizacija: noge, roke, podlakti, hrbet, prsni koš, vrat;
 • izpuščaji: velike goste plošče z obilno luščenjem;
 • ni drugega nelagodja, razen občutka tesnosti;
 • Ko se obloga zaceli, ostane koža obarvana.

Psoriasis vulgaris povzroči prizadeto tvorbo pigmenta na prizadetem območju. Ko se obloge razrešijo, ko se popolnoma pozdravijo in izginejo, starostne pege spominjajo na luskavico. Namesto plakov so lahko rjave lise, svetla področja zaradi nezadostne pigmentacije ali vijolične lise, ki so videti kot brazgotine.

Specifičnost simptomov pustulozne luskavice:

 • lokalizacija: distalni konci okončin;
 • oblika izpuščaja: gosti mehurčki z neinficiranim (ne-gnojnim) eksudatom;
 • sekundarni simptomi: bolečina in srbenje, splošno slabo počutje, zvišana telesna temperatura;
 • obstaja nevarnost okužbe elementov izpuščaja.

Pustulozna luskavica je najhujša oblika bolezni. V redkih primerih postane generaliziran in prizadene kožo celotnega telesa. V tem primeru se lahko mehurčki združijo v velike formacije. Po njihovi razrešitvi lahko na koži ostanejo brazgotine.

Luskavica solz ima naslednje značilnosti:

 • lokalizacija: noge, stegna, ramena, vrat, poraščeni predeli kože telesa;
 • oblika izpuščaja: majhne pike, kapljice ali krogi z oteklo kožo okoli izpuščaja;
 • brez bolečin ali srbenja;
 • se lahko pojavi telesna temperatura, ko se pojavi izpuščaj.

Guttate luskavica se pogosto razvije v ozadju zmanjšane imunosti po nalezljivi bolezni, kljub dejstvu, da je bolezen sama avtoimunska in ne nalezljiva. Ta oblika bolezni se pogosto prvič pojavi v mladosti po preboleli streptokokni okužbi.

Diagnostika

kako diagnosticirati kožno luskavico

Izkušen zdravnik lahko z vizualnim pregledom zlahka prepozna simptome psoriatičnih bolezni.

Luskavico v plakih je enostavno diagnosticirati. Vizualni pregled zadostuje za predhodno diagnozo izkušenega dermatologa. Poleg tega se izvede test za tako imenovano psoriatično triado. To je posebna kožna reakcija, ki se pojavi kot odziv na strganje zobnih oblog.

Na podlagi vizualnega pregleda se diagnosticira tudi guttatna luskavica. Pri pustulozni luskavici se opravi diferencialna diagnoza z bakterijskimi kožnimi boleznimi.

V primeru luskavice upogibnih površin je potreben dodaten pregled, da se izključi glivična narava vnetja kože. Posebni laboratorijski testi niso potrebni, saj luskavica ne vodi do sprememb v sestavi krvi.

Kako se zdravi luskavica?

Kako lahko luskavico pozdravimo, je odvisno od oblike in resnosti simptomov. Patologije ni mogoče popolnoma pozdraviti, terapija je namenjena doseganju stabilne remisije. Posebnost luskavice je, da ni univerzalnega režima zdravljenja. Pri luskavici zdravljenje vključuje:

 • terapija z zdravili;
 • prehranske prilagoditve;
 • fizioterapija;
 • zdraviliško zdravljenje.

Obstaja več osnovnih zdravil, ki pa niso primerna za vse bolnike. Primarna naloga zdravnika je določiti vrste zdravil, ki so primerne za določenega pacienta. Poleg tega je v nekaterih primerih treba preizkusiti ducat različnih režimov zdravljenja z zdravili, preden je izbrana optimalna smer terapije z zdravili.

Mazila in kreme za kožo

Kako lahko luskavico ozdravimo? Znanstveniki in zdravniki se s to težavo spopadajo že več kot ducat let, vendar še vedno ni zdravil, ki bi bolezen učinkovito pozdravili. Konzervativna terapija predlaga uporabo mazil in krem za kožo.

Sredstva za zunanjo uporabo delimo na indiferentna in hormonska.

Hormonska mazila niso varna in v nekaterih primerih povzročajo poslabšanje simptomov, zato dermatologi vse bolj opuščajo to metodo zdravljenja in se odločajo za indiferentna mazila in fizioterapijo.

Indiferentna mazila so pripravki z naravno sestavo, obogateni z različnimi vitamini in mikroelementi. Njihov namen je ustaviti vnetje, zmanjšati luščenje in mehčanje kože.

Za zdravljenje luskavice se lahko uporabljajo zeliščna mazila s protivnetnimi lastnostmi. V odsotnosti alergij je dovoljeno uporabljati zdravila s propolisom. Veliko se uporabljajo mazila z naftnimi derivati, ki učinkovito zmehčajo kožo.

V primeru hudega vnetja se uporablja hormonska terapija. To so kortikosteroidna mazila. V hujših primerih se lahko predpišejo injekcije takšnih zdravil.

Interne priprave

Poleg lokalnih izdelkov psoriaza zahteva tudi tablete. Če je proizvodnja vitamina D motena, je indiciran vnos te snovi. Prepričajte se, da predpišete hepatoprotektorje, saj vnetje povrhnjice negativno vpliva na delovanje jeter, zlasti pri dolgotrajnem poteku luskavice.

Bolezen poslabša stres. Nevroze in druge duševne motnje vodijo v poslabšanje poteka bolezni. V zvezi s tem tradicionalno terapijo nujno dopolnjujejo sedativi. Za luskavico so predpisana zdravila proti tesnobi za boj proti stresu. Za dolgotrajno uporabo je mogoče predpisati zdravilno tinkturo baldrijana, maternice ali potonike.

Najnovejše metode zdravljenja luskavice so metode, namenjene zatiranju prekomerne proliferacije kožnih celic. Pri hudih oblikah bolezni se lahko predpišejo imunosupresivi in antineoplastična zdravila.

Fizioterapija

Za zdravljenje je potrebna fizioterapija. Za luskavico uporabite:

 • PUVA terapija;
 • ultravijolično obsevanje (NLP);
 • laserska terapija;
 • selektivna fototerapija;
 • elektrospanje.

Vsaka metoda ima svoje značilnosti, vendar vse metode vplivanja na vneto povrhnjico spodbujajo presnovne procese in ustavijo prekomerno celično razmnoževanje.

V primeru poslabšanja luskavice poleti pod vplivom UV žarkov je treba skrbno pristopiti k vprašanju fizioterapije. Ultravijolične tehnike lahko povzročijo povratne učinke in poslabšajo simptome.

Electrosleep je indiciran za hude duševne težave in hud stres. Ta metoda kaže precej dobre rezultate pri zdravljenju luskavice.

Ljudska zdravila

Terapija z ljudskimi zdravili za luskavico vključuje uporabo domačih mehčalnih mazil in zdravilnih rastlin s pomirjevalnimi lastnostmi.

Za zmanjšanje kožnega edema so priporočljive kopeli z smrekovimi vejami, drgnjenje kože z odvarom kamilice. Mazila so pripravljena na osnovi rumenjakov, masla, masti. Njihov glavni namen je zmehčati kožo, tako da luskavica ne bo ozdravila.

Za notranji vnos se priporočajo decokcije melise, šentjanževke, kamilice. Doma lahko pripravite pomirjevalne tinkture iz korenine baldrijana ali maternice.

Prehrana za luskavico

Dieta igra pomembno vlogo pri zdravljenju. Pri poslabšanju luskavice je priporočljivo iz prehrane izključiti alergena živila. Ker bolezen negativno vpliva na delovanje jeter, se je treba odpovedati alkoholu, maščobni in ocvrti hrani. Prepovedano je prekajeno meso in kumarice, polizdelki, gazirane pijače in kava.

Prednost je treba dati sadju in zelenjavi, pustemu mesu, ribam. Pri luskavici je koristno jesti oreščke, saj so bogati z vitamini B, ki so nujni za normalno delovanje živčnega sistema.

Zdraviliško zdravljenje

zdraviliško zdravljenje luskavice na telesu

Zdraviliško zdravljenje je zdravstvena oskrba, ki se izvaja v preventivne in rehabilitacijske namene pri luskavici.

Pri luskavici se pogosto uporablja zdravljenje z mineralno vodo. Bolnikom se priporočajo termalni izviri Karpatov, Bolgarije in Turčije. Dober rezultat dosežemo ob obisku sanatorijev in zdravilišč, kjer se hidroterapija izvaja s pomočjo rib, ki pojedo keratinizirane delce kože.

Pri luskavici, morskem zraku in morski soli je koristno terapevtsko blato. Zdravljenje v sanatoriju je priporočljivo letno. Skupaj z zdravili in fizikalno terapijo ta metoda pomaga doseči trajno remisijo.

Luskavica in vojska

Blaga oblika luskavice v vseh primerih ni izvzeta iz služenja vojaškega roka. Pri razširjeni luskavici na koži, ki se pogosto poslabša, lahko moškemu dodelijo kategorijo "B", vendar je treba opraviti popoln zdravniški pregled in vsakih šest mesecev predložiti potrdilo o rezultatih zdravljenja.

V primeru generalizirane oblike bolezni z zapleti v sklepih in neučinkovitosti imunosupresivnega zdravljenja lahko moškemu dodelijo kategorijo "D".

Kakovost življenja in napoved

Luskavica bistveno poslabša kakovost življenja, predvsem zaradi težav s socialno prilagoditvijo na generalizirano obliko bolezni. Zapletena luskavica negativno vpliva na splošno počutje in poslabša delovanje notranjih organov, predvsem jeter.

Zapleti luskavice segajo tudi na sklepe. V hujših primerih lahko to privede do njihove deformacije, oslabljene motorične aktivnosti in invalidnosti.

Hkrati pa prava terapija omogoča pacientu, da živi polno življenje. Kljub temu, da je pri luskavici napoved pogojno neugodna, saj se bolezen ne da ozdraviti, se lahko človek nauči sobivati s svojo diagnozo.