Luskavica — vzroki, simptomi, slike, vrste in zdravljenje luskavice

Luskavica — a kroničnih nenalezljivih bolezni, dermatosis, ki vplivajo predvsem na kožo. Luskavica se običajno povzroča nastajanje pretirano suhe, rdeče lise na površini kože. Vendar pa nekateri bolniki z luskavico so brez vidnih poškodb.

Luskavica

Resnost bolezni se lahko razlikujejo v različnih bolnikih in celo v enem in istem bolnika v obdobjih remisije in poslabšanja v zelo širok razpon, od majhnih lokalnih poškodb, ki v celoti pokrivajo celotno telo psoriazo v plakih. Pogosto obstaja težnja, da se napredovanje bolezni v času (še posebej, če je ne zdravimo), za tehtanje in večja pogostnost exacerbations, povečanje območja vpliva, in vključevanje novih področjih kože. Pri nekaterih bolnikih je stalno potek bolezni brez spontano odpustitve, ali celo stalno napredovanje. Pogosto vpliva tudi na nohtih na rokah in/ali nogah (psoriatični onihodistrofiya). Lak za sodelovanje je lahko izolirana in opazili v odsotnosti kožne lezije. Luskavica lahko povzroči tudi vnetje sklepov, to je tako imenovani psoriatičnim arthropathy ali psoriatični artritis. Od 10% do 15% bolnikov z luskavico tudi trpijo za psoriatičnim artritisom.

Obstaja veliko različnih sredstev in metod za zdravljenje luskavice, vendar pa zaradi kronično ponavljajoče narave bolezni sama po sebi, in pogosto nagnjeni k napredku v času, luskavico, je dokaj težko za zdravljenje bolezni. Skupaj zdravilo trenutno ni mogoče (to je, luskavica je neozdravljive na trenutni stopnji razvoja medicinske znanosti), vendar je mogoče bolj ali manj dolge, bolj ali manj popolne remisije (vključno življenje). Vendar pa je vedno tveganje za ponovitev bolezni.

Vzroki psoriaze

 • Stres, depresija;
 • Okužbe kože, zlasti virusi, bakterije (stafilokoki. Streptococcus), glive (Candida);
 • Genska nagnjenost;
 • Presnovne motnje, ki vplivajo na regeneracijo celic kože;
 • Okvare v endokrini sistem (hormonske motnje)
 • Ploščica
 • Bolezni prebavil, enteritis, kolitis, dysbacteriosis (dysbiosis);
 • Alergije;
 • Bolezni jeter.

Preberite več o vzrokih, luskavice

Je oslabljeno pregradno funkcijo kože (zlasti, mehanske poškodbe ali draženje, trenja in pritisk na kožo, predoziranje, mila in detergenti, stik z čistil, detergentov, alkohola, ki vsebujejo rešitve, prisotnost okužene poškodbe na koži ali na koži, alergije, pretirana suhost kože) prav tako igrajo pomembno vlogo v razvoju psoriaze.

Luskavica je v veliki meri značilnih kožnih bolezni. Večina bolnikov izkušnje kažejo, da luskavico, lahko spontano izboljša ali poslabša brez očitnega razloga. Študije različnih dejavnikov, povezanih z nastankom, razvojem ali akutne luskavica pogosto, da se na podlagi študije majhnih, običajno v bolnišnici (ne ambulantno), ki je zagotovo bolj hudo skupin bolnikov z luskavico. Zato te študije, ki pogosto trpijo zaradi pomanjkanja reprezentativnosti vzorca in nezmožnost ugotoviti vzročne odnose v prisotnosti velikega števila drugih (vključno z neznano ali še niso identificirani) dejavniki, ki lahko vplivajo na naravo, luskavice. Pogosto različne študije najdemo nasprotujoče si ugotovitve. Vendar pa prvi znaki luskavica se pogosto pojavijo po travm (telesno ali duševno), poškodbe kože, v krajih prvi nastop psoriatičnim poškodbe in/ali zadnjih streptokokne okužbe. Pogoji, glede na število virov, ki bi lahko prispevali k poslabšanju ali poslabšanje luskavice vključujejo akutne in kronične okužbe, stres, podnebne spremembe, spremembe letnih časov. Nekaterih zdravil, glede na različne vire, ki so povezane z poslabšanje luskavice ali celo lahko povzroči svoj prvotni videz. Prekomernega uživanja alkohola, Kajenje, prekomerna telesna teža ali debelost, slaba prehrana lahko poslabša psoriazo ali ovirajo njegovo zdravljenje, povzročijo poslabšanje. Hairspray, nekatere kreme in roko, losjoni, kozmetika in parfumi, gospodinjske kemikalije lahko povzročijo akutne psoriazo pri nekaterih bolnikih.

Psoriazo v plakih

Luskavica se najpogosteje razvije pri bolnikih z sprva suho, občutljivo kožo, kot pri bolnikih z mastno ali dobro navlažena koža, in je veliko bolj pogosta pri ženskah kot pri moških. Eno in isto bolnik s psoriazo pogosto prvič pojavi na območjih, več suhe ali več tanko kožo, kot na območjih z mastno kožo in najbolj pogosto se pojavi na mestih, škode za integriteto kože, vključno s praskami, scuffs, odrgnine, praske, vreznine, na mestih, izpostavljenih trenja, pritiska ali stik z agresivnih kemikalij, čistil, topil. Predpostavlja se, da je ta pojav poškodb, psoriazo, predvsem suho, občutljivo ali poškodovane kože, povezane z okužbo, ki je okužil organizem prodre v kožo, lahko z minimalno izločanje sebuma (ki na podlagi drugih okoliščin, ščiti kožo pred okužb) ali poškodbe kože. Najbolj ugodne razmere za razvoj psoriaze, tako nasprotni, da najbolj ugodne pogoje za glivične okužbe stopal (tako imenovani "športnik noga") ali pod pazduho, v dimljah področju. Za razvoj glivičnih okužb, je najbolj ugodna vlažno, mokro kožo, za luskavico, nasprotno, vedno suha. Prodrl v suhe kože, okužbe, povzroča suho (brez exudative), kronično vnetje, ki pa povzroča simptome, značilne za luskavico, kot so srbenje in povečano proliferacijo celic kože. To pa vodi do nadaljnjega povečanja suhost kože zaradi vnetja in izboljšane širjenje keratinocytes in ker okužil telo porabi vlago, ki bi sicer služila za vlažijo kožo.

Simptomi luskavice

 • Hudo srbenje na koži;
 • Nastop na kožo majhne izpuščaje k razvoju bolj tekoče, razkrivajo, oblikujejo skorjo, nato pa se je pridružil v eno vnetna področja in ki so zajeti s sivo-belo, včasih rumenkast odtenek (tako imenovani psoriatičnim plošče);
 • Krvavitev plošče;
 • Nail psoriasis je prvi thickens, nato delaminates in nohtov izgine;
 • Mogoče, bolečine v sklepih.
Luskavica je kronična ploščica

Resnost psoriazo (luskavico fazi),

Luskavica se običajno klassificeret o resnosti za:

 • Luskavica 1. stopnja (blago z poškodb manj kot 3% površine kože);
 • Luskavica 2. stopnje (srednje težavnosti z lezij od 3 do 10% površine kože);
 • Luskavica razred 3 (huda, ki vključujejo več kot 10% površine kože).

Psoriatični poškodbah sklepov se šteje za hudo obliko luskavice, ne glede na območju prizadete kože.

Vrste psoriaze

Luskavica se lahko pojavi v različnih oblikah. Možnosti vključujejo psoriasis vulgaris (preprost, navaden), ali, drugače, psoriazo v plakih (psoriasis vulgaris, psoriazo v plakih), pustulozno psoriazo (pustulozno luskavica), drop-oblikovane ali pika luskavica (guttate luskavica), luskavica pregibač površin (flexural luskavica). V tem razdelku podajamo kratek opis vsake vrste psoriaze, skupaj s svojo šifro po Mednarodni klasifikaciji bolezni (ICD-10).

Psoriazo v plakih, ali psoriasis vulgaris, psoriasis vulgaris, preprosta, luskavica (psoriasis vulgaris) je najbolj pogosta oblika luskavice. To je opaziti, da v 80% — 90% vseh bolnikov z luskavico. Plaketo psoriasis vulgaris najbolj pogosto videti v tipični lise na površini zdravo kožo strani vneta, rdeča, vroče kože, prekrite s sivo ali srebrno-bele, enostavno peeling, luskasta, suhe in debele kože. Rdeča koža pod enostavno odstraniti, sivo ali srebrno plast je lahko poškoduje in krvavitev, saj vsebuje veliko število manjših plovil. Ta spletna mesta so značilne psoriatičnim poškodbe, ki so poklicani, psoriatičnim plošče. Psoriatični plošče ponavadi povečanje velikosti in združitev s sosednjimi plošče, ki tvorijo celotno ploščo plošče ("parafinski jezera").

Luskavica pregibač površin (flexural luskavica), ali "inverzna psoriaza" (inverzna psoriaza) ponavadi izgleda kot mehek, luskasta ali z minimalno peeling, ne, še posebej, štrlečih nad površino kože, rdeča, vneta žarišča, ki se nahajajo izključno v kožne gube, z nič ali minimalno poškodb na drugih področjih kože. Najbolj pogosto, ta oblika psoriaze vpliva na zloži v vulva, dimelj, notranja stran stegen, pod pazduhami, v okviru gub, poveča, ko prekomerno telesno težo v želodcu (pannus psoriatičnim), in v kožne gube pod Prsi pri ženskah. Ta oblika psoriaze se še posebej dovzetni za obrabo pod vplivom trenja poškodbe kože in znoj, in pogosto spremlja ali zapletenih s sekundarno glivične okužbe ali streptokokne pyoderma.

Vzroki psoriaze

Guttate luskavica (guttate luskavica) je značilno veliko število majhnih lise na površini zdravo kožo, suhe, rdeče ali vijolično (do vijolično), podobno kot v obliki kapljic, trgati ali majhne pike, se krogi elementi uničenje. Ti psoriatičnim elementi ponavadi pokrivajo velike površine kože, najpogosteje stegna, lahko pa pride tudi na golenico, podlakti, ramena, lasišče, hrbet, vrat. Guttate luskavica je pogosto prvi razvija ali je poslabšala po streptokokne okužbe, običajno po strep grlo ali streptokokne pharyngitis.

Pustulozno luskavica ali exudative luskavica je najbolj hudo kože oblike luskavice izgleda, dvignjena nad površino zdravo kožo semenskih mešičkov ali mehurji, ki je napolnjena z neokuženih, pregleden vnetne exudate (pustul). Kožo pod in nad površino in okoli pustul je rdeča, vroča, otekle, vneto in se zgosti, ga olupke off enostavno. Obstajajo lahko tudi sekundarne okužbe v gnojne mehurčke, v tem primeru exudate postane purulent. Pustulozno psoriaza je lahko omejena, lokalno, z najbolj pogoste mesta so distalni okončine (roke in noge), ki je, spodnji del noge in podlakti, se imenuje palmoplantaris pustul (palmoplantar pustulosis). V drugih težjih primerih, pustulozno luskavica lahko mogoče posplošiti, z razširjeno pustul po površini telesa in težnja, da se združijo v večje pustul.

Nail psoriasis, ali psoriatični onihodistrofiya vodi do različnih sprememb v videz nohtov na prstih na rokah in nogah. Te spremembe lahko vključujejo kombinacijo sprememba barve nohtov in nohtov posteljo (porumenelost, beljenje), videz nohtov in pod nohti pike, pike, cross-proge nohtov linije, odebelitev kože pod nohti in okoli nohtov posteljo, ločitev in odebelitev nohtov, popolna izguba nohti (oniholiza) ali razvoj povečalo krhke nohte.

Psoriatični artritisali psoriatični arthropathy, arthropathic luskavice je, ki jih spremlja vnetje sklepov in vezivnega tkiva. Psoriatični artritis lahko prizadene vse sklepe, vendar se najbolj pogosto malih sklepov distalne prstnimi členki prstov na rokah in/ali nogah. To je običajno povzroča otekanje prstov na rokah in nogah, znano kot dactylitis psoriatičnim. Psoriatični artritis lahko prizadene tudi hip spojnice, kolena, spoji, ramenski sklepi, sklepih hrbtenice (spondilitis, psoriatični). Včasih psoriatični artritis koleno ali kolk sklepov in še posebej spondilitis, psoriatični je bolj izrazita, kar vodi do hude invalidnosti bolnika, nezmožnost premikanja brez posebnega orodja. Umrljivost v teh najhujših oblik psoriatični artritis je povečala, saj je imobilizacija bolnika v postelji prispeva k tlaka rane in pljučnica. Približno 10 do 15 odstotkov bolnikov z luskavico tudi trpijo za psoriatičnim artritisom.

Luskavica na želodec

Psoriatični erythroderma, ali eritrodermično luskavica pojavi razširjena, pogosto z generalizirano vnetje in desquamation, piling kože na celotno ali večji del površine kože. Psoriatični erythroderma lahko spremlja intenzivno pruritus, edem kože in podkožnega tkiva,kože, bolečina. Psoriatični erythroderma je pogosto posledica akutne psoriasis vulgaris v svoji nestabilen, seveda, še posebej, ko nenadno nenadna odpoved sistemsko terapijo ali lokalni glucocorticoids. Lahko pride tudi zaradi provokacije alkohola, duševnega stresa, intercurrent okužbe (kot so prehladi). Ta oblika psoriaze se lahko usodna, ker je skrajna vnetja in piling ali piling kože odmor sposobnost telesa, za uravnavanje telesne temperature in pregradno funkcijo kože, ki je lahko zapleteno splošnih pyoderma ali sepsis. Vendar pa je omejeno, lokalno psoriatičnim erythroderma je lahko tudi prvi znak za luskavico, je kasneje preoblikovala v vulgarno psoriazo v plakih.