Luskavica: vzroki in simptomi, zdravljenje bolezni

Koža je organ, ki nas varuje pred penetracijo v telesu tujih snovi in patogeni. Na žalost, koža je prav tako dovzetni za različne bolezni, luskavico, je med najbolj težko zdraviti. Poleg tega, bolezni, ki daje bolnikom veliko težav.

Luskavica

Kaj je luskavica

Beseda "psora" v grščini pomeni "srbi, mange". Ta naslov kaže na glavni simptom bolezni. Luskavica se imenuje tudi luskasta ringworm, za njegovo zunanjo obliko. Iz znanstvenega vidika, luskavica je med kožne bolezni – dermatoses. Bolezen spremeni videz kože, ki povzročajo trpljenje bolnika, ki je izražena predvsem močno srbi.

O luskavica je bila znana že v antičnih časih, nato pa se je pogosto bil zamenjati z drugih kožnih bolezni. Kot neodvisni bolezni kože medicine mu je priznana v 1799 v tem času, zdravniki ponavadi za zdravljenje luskavice verjetno niti ne kot kožna bolezen, ampak kot sistemska bolezen, saj prizadene ne samo kožo, ampak tudi imunski, živčni sistem in endokrini sistem.

Mehanizem razvoj psoriaze

Luskavica je kršitev postopek za regeneracijo celic v zgornjo plast kože (epidermis). Če običajni epidermalna celic (keratocytes) so posodobljeni vsak mesec ali vsake tri tedne, v psoriazo, se ta postopek traja precej manj časa je le 3-6 dni. Pomembno je tudi, da celice stratum corneum kože v tem so nerazvita in ne more več opravljati svoje funkcije. Rezultat je medcelične komunikacije je izgubil, koža nima časa pravilno pojavljati in uveljavljati. Rezultat je psoriatičnim izobraževanja na kožo – papule, pustul, in plošče. Spoznavali so pretirano angiogenezo, ki je pripravila veliko majhnih krvnih žil. Nižje plasti kože, ne vpliva. Mehanizem nastanka bolezenskih tvorbe na koži so tudi celice človeškega imunskega sistema – T limfociti.

Nekatere funkcije pretoka in pojav luskavice

Psoriatični poškodbe na koži so pogosto oblikovani na mestih, kjer je koža je bilo ranjenih, v krajih, opekline, žulji, odrgnine in tudi injekcije. Ta pojav se imenuje Koebner pojav , po nemški dermatolog, Heinrich Köbner, ki je opisan ta pojav prvič leta 1872. V Koebner pojav je značilen za luskavico približno polovici primerov in 90% primerov hude luskavice.

Za luskavico, je značilno sezonsko. Večina bolnikov v hladnem obdobju leta okužbe na koži, postanejo bolj vidni. Nekateri bolniki, nasprotno, toplota, ki prispeva k napredovanje bolezni.

Srbenje

Kako je luskavica?

Glede na sodobne koncepte, to je kožna bolezen ni nalezljiva, kar pomeni, da se ne prenaša pri stiku z drugo osebo, tudi če je prizadeta območja kože dotakne kože, zdravo osebo. Ne evidentirajo prenos bolezni s krvjo. Prav tako ne morete dobiti luskavico po stiku z živalmi ali ulova bolezni iz okolja. Vzrok bolezni leži samo v bolnika, čeprav je v nekaterih škodljivih zunanjih dejavnikov, je mogoče tudi vplivati.

Kdo trpi za luskavico

Luskavica je nekoliko bolj verjetno, da vpliva na ženske. Bolezen se razvija predvsem v mladosti (pred 25 leti). Najbolj nevarno obdobje od 16 do 20 let, v tem času se pojavijo simptomi pri 70% bolnikov. Čeprav ne more priti bolne in ostarele. Ampak ponavadi starost simptomi niso tako izrazito. Na drugi strani, v otrok (mlajši od 16 let), bolezen je tudi redki (približno 4% bolnikov). Tam so rasne razlike v pojavnosti. Najbolj pogosti v belci, in nekatere skupine, na primer Indijanci v Južni Ameriki, bolezen ne pride.

Razlogov

Kljub nedvomno medicinski napredek, znanost še vedno ni odgovorov na številna vprašanja. To v glavnem velja, da je vzrokov za razvoj številnih bolezni. To velja za luskavico. Obresti v tem primeru ni akademska. Navsezadnje, če ste razumeli izvor te bolezni kože, lahko najdete in kako ga je celotno zdravljenje. In ker jasnost v etiologija luskavica znanstveniki tam, je še vedno neozdravljiv. V tem primeru to samo pomeni, da bolnik ne more znebiti kože, luskavice do smrti. Čeprav v večini primerov luskavica ni neposreden vzrok smrti. Zdravljenje lahko zavirajo razvoj psoriaze in preprečevanje zapletov.

Obstaja več teorij, ki razlagajo izvor te bolezni kože, vendar nobeden od njih v celoti zadovoljni znanstveniki:

 • avtoimunskih,
 • genetski,
 • hormonske,
 • virusni
 • neurogenic,
 • presnovne.
Luskavica na vratu

Dejavniki, ki prispevajo k razvoju bolezni

To kategorijo je treba vključiti tudi pojavov, ki neposredno ne more biti vzrok luskavice. Vendar, če imate naklon, na primer, dedna nagnjenost, ti dejavniki lahko postane povod, da začne patološki mehanizem. To je zlasti razvidno, da zbolijo pogosteje kot ljudje s tanko, suho in občutljivo kožo. To je posledica nezadostne proizvodnje sebuma, zaradi česar se spodbude, zlasti, Streptococcus lahko prodrejo globoko v kožo tkiva.

Dejavniki, ki prispevajo k luskavici, kar precej:

 • Kajenje;
 • alkoholizem;
 • rane, poškodbe in kosi kože;
 • opekline kože, vključno sončne;
 • piki žuželk ali druge živali;
 • stres;
 • nepravilna prehrana, veliko maščobnih živil, sladko, pomanjkanje sadja in zelenjave, visok vnos kofeina vsebuje pijače;
 • sladkorna bolezen;
 • ob nekaterih zdravil, predvsem antibiotikov, nesteroidna protivnetna zdravila, antihypertensive drog, vitaminski, antidepresivi, malariji, in antikonvulzivnih zdravil;
 • zdravila, litij (litij moti sintezo keratocytes);
 • pomanjkanje vitaminov v telesu;
 • nalezljive kožne bolezni (glive, ringworm, dermatitis, furunkuloza, herpes, akne);
 • sistemsko okužbo ali okužbo dihal (gripa, akutnih okužb dihal);
 • okužba s Helicobacter pylori, stafilokoki;
 • cepljenje;
 • prehod na druge klimatske cone;
 • podhladitve ali hladno podnebje;
 • zastrupitve s hrano;
 • imunosupresija, vključno z AIDS-om;
 • izpostavljenosti kože kemikalij in detergentov, kozmetike, parfumov;
 • preveč pogosto umivanje kože, uničuje koristne mikroflore;
 • motnje prebavnega trakta, dysbacteriosis.

Večina teh dejavnikov je zunaj v naravi. To pomeni, da vsaka oseba lahko preprečili njihovih učinkov na telo, da se prepreči razvoj bolezni.

Psoriasis vulgaris

Vrste

Najbolj pogosti tip psoriaze je psoriasis vulgaris. To je približno 90% primerov.

Malo ljudi ve, da je luskavica lahko ne samo, da vplivajo na kožo, sklepi ter nohti. Mnogi bolniki z luskavico, je tudi luskavico nohtov (psoriatični onihodistrofiya) ali psoriatični artritis (skupna bolezni).

Psoriatični artritis običajno prizadene male sklepe na rokah in nogah. Vendar, patologija lahko širijo na pomembne spojine, vpliva na hrbtenico. To ogroža bolnika s posebnimi potrebami.

Psoriatični artritis se nanaša na hudo luskavico, ne glede na to, kakšen odstotek kože prizadete v tem primeru. Ta obrazec je opaziti, da v 15% bolnikov.

Najbolj hudo obliko luskavice je, psoriatičnim erythroderma (2% primerov). Prav tako hudi obliki je pustulozno (1% primerov). Nail psoriasis pride četrtina bolnikov. Ta vrsta psoriaze, ne sme spremljati pojav poškodb na koži.

Guttate luskavica se običajno pojavi po okužb (ARI, gripe). 85% bolnikov z luskavico, solze v krvi so odkrili protitelesa za Streptococcus odgovoren za razvoj angina pektoris, in 63% bolnikov s to vrsto luskavice tik pred poslabšanja trpijo zaradi pharyngitis. Pustulozno luskavica je običajno pogostejša pri ljudeh s prekomerno telesno težo.

Prav tako pa je lestvica za ocenjevanje resnosti luskavice. Ta indeks upošteva različne manifestacije bolezni:

 • rdečina kože,
 • kože, srbenje,
 • odebelitev kože,
 • rdečico kože,
 • peeling,
 • prizadeto območje kože.

Zapleti

Luskavica ni usodna za patologijo. Glavna nevarnost je pristop bakterijske in glivične okužbe kože. Tudi v nekaterih primerih, luskavica lahko splošnih in vplivale na celotno površino kože. Še posebej nevarne so tudi oblike generalizirane kožne lezije, kot psoriatičnim erythroderma in generalizirani pustulozno obliki bolezni. Psoriatični artritis lahko vplivalo ne le na malih sklepov, ampak tudi hrbtenice. Sklepov in hrbtenice se lahko deformira, kar vodi do invalidnosti bolnika.

Manj pogosto upoštevajo težavam, ki jih prinaša s seboj psoriaza – težave psihološke načrt. Patologija ima negativen učinek na kakovost življenja približno enako kot hipertenzija in sladkorna bolezen.

Približno 71% bolnikov, ki menijo, luskavica resen problem njegovega življenja. Ljudje, še posebej mladi, so psoriatičnim poškodbe na vidnih delih telesa, predvsem obraza, lahko težave v komunikaciji, ki izhajajo iz slabe socialne prilagoditve, nezmožnosti za opravljanje določenega dela ali, da se dogovorite za osebno življenje. In to, v zameno, povzroča psihološke težave, neurosis, depresija, alkoholizem. Da, v zameno, še poglablja zdravstvenega stanja bolnika. To je začaran krog, pobeg iz katere ni enostavno.

Terminal protector za luskavico

Diagnoza

Ponavadi, patologija je preprosto diagnozo zdravnik med pregledom. Psoriazo v plakih na koži so značilni videz in težko zamenjati z simptome drugih bolezni kože, vključno in alergijske narave. Luskavica je običajno niso prisotni swellings na kožo, vendar ko alergijski dermatitis je pogosta.

Razen v hude oblike bolezni, ni posebnih sistemskih parametrov, na primer, v preiskave krvi, ki bi nedvoumno diagnozo. V hudo psoriazo v krvi, spremembe so opazili značilno intenzivno vnetni proces (leukocytosis, povišana erythrocyte sedimentation rate, itd.).

Lahko biopsije kože, da izključuje druge dermatološke bolezni. Če biopsije je omejeno na nezrelost od keratocytes, povečano vsebnost v koži, T-limfociti in makrofagi. Na prizadetih območjih je višja žilne ranljivost sindrom (Auspitz).

Upoštevajte tudi, da obstajajo oblike luskavice, ne kot vulgarno, kot kaplja, pustulozno in erythroderma. Bolnik pogosto lahko pri njih za simptomov Alergije na koži in ustrezno obdelati. Nail psoriasis je mogoče zamenjati z glivične okužbe.

Psoriatični artritis se spominja, revmatoidni artritis. Vendar pa v diagnozo revmatoidni artritis narejeni posebni preskusi, tako da, če rezultat je bil negativen, potem obstaja razlog za sum, psoriatičnim artritisom.

Ko diagnosticiranje luskavica, zdravnik ugotovi znake psoriatičnim triade:

 • stearinska vložki
 • terminal film,
 • točke za krvavitev.

To pomeni, da površino kože plošče na dotik mastna in podobno stearina. Po odstranjevanju plaka, pod njim pa je tanek in gladek film na površini, ki so majhne kapljice krvi ("kri rosa").

Zdravljenje luskavice

Zdravljenje

Metode popolno okrevanje od luskavice je vedno ni razvila. To je posledica predvsem dejstva, da doslej ni splošno sprejeta teorija etiologija bolezni. Zato, zdravljenje je predvsem simptomatsko.

Ima dve glavni strategiji – boj z že v kožo T-limfociti in zatiranje citokinov in drugih mediatorjev vnetja. Ob rednem zdravljenju luskavice najbolj učinkovito priznana zdravljenja zasnovan za nadomestilo za pomanjkanje vitamina D v telesu. Zlasti uporaba cholecalciferol (vitamin D3) je sposoben, da prenese bolezen v remisiji pri 70% bolnikov.

Zdravljenje vključuje obeh zdravil in brez drog metode.

Glavne metode zdravljenja luskavice

Ime metoda zdravljenja Načelo delovanja Uporaba metode pri zdravljenju luskavice Faza psoriaza, zdravljenje, katera metoda se uporablja
Ne-hormonske protivnetna zdravila boj proti vnetjem kože nanesemo na kožo enostavno, srednje
Vlažilna mazila vlažijo kožo, pomaga odstraniti luske nanesemo na kožo enostavno, srednje
Kortikosteroidi boj proti vnetjem kože nanesemo na kožo, so sprejeti znotraj srednje težka
Imunosupresivi zmanjša aktivnost imunskega sistema na celice v koži tkiv sprejeti so znotraj težka
Cytostatics urejajo delitev celic kože sprejeti so znotraj težka
Antidepresivi, pomirjevala izboljša čustveno stanje sprejeti so znotraj srednje težka
Ultravijoličnega sevanja zdravljenje vnetja, povečanje koncentracije vitamina D v koži daljinski vpliv na kožo enostavno, srednje

Preprečevanje

Luskavica lahko vpliva na vsakogar. Vendar, natančni vzroki psoriaze nihče ne ve. Ali to pomeni, da se zaščitite pred to nemogoče? Seveda ne. Najprej in predvsem, nevarnost, je treba paziti, da tisti, ki imajo sorodnike, ki imajo luskavico. Taki ljudje so v nevarnosti. Tudi tveganje skupina vključuje kadilci, diabetikov, ki imajo preveč suho kožo.

Preprečevanje luskavice

Ljudi na tveganje, svetujemo, da spremljajo svoje zdravje in stanje kože, da se prepreči ranjenih kože ali poškodbe. Ker patologija lahko pojavi tudi po uporabi tatoo v tattoo salonu. Pomembno je tudi upoštevati načela dobre prehrane za boj proti okužbam.

Sekundarna preventiva je preprečevanje ponovitve. Te vrste preventive je potrebno, da bi zmanjšali ukrepi za zdravljenje exacerbations. Sekundarno preprečevanje vključuje nego kože, uravnotežena prehrana, ki se ukvarjajo s stresom. Za boj proti anksioznosti in depresije, zato je priporočljivo, da obiščete terapevta.